top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEmrah TEZER

Bomask Kürek Kulübü (Mimozalar Ekibi) Kumbahçe Sahili/Bodrum-MUĞLA

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2021

Çekim Tarihi : 4 Şubat 2021

Rakibi ya da varmak istediğiniz noktayı görmeden ilerlediğiniz tek spor dalıdır deniz küreği…

Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık sporudur. Sanıldığının aksine yalnızca kol gücüne dayanmıyor. İlk hareketi yapan daima bacaklar, kollar bacakların hareketi sona erdiğinde başlıyor çalışmaya. Bacak ve kol gücünden sonra, omuz gücü de önemli. Aslında, kürek yaparken vücudun tüm kasları çalışıyor. Bu da kürek sporunu ayrıcalıklı kılıyor.

Darbesiz olarak nitelendirilen spor dallarından biri olan deniz küreği her yaşta yapılabiliyor. Kürek sporuna başlama yaşı 13-14 arası. Erken yaşta başlanması tavsiye edilmiyor, buna karşılık seksen yaşında bile kürek çekebilirsiniz.

Eşsiz coğrafi zenginliği ve günübirlik rotaları Bodrum’u deniz küreği açısından ayrıcalıklı kılıyor. Üstelik deniz küreği sporunu Bodrum’da yaymak ve geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye’nin ilk federe Deniz Kulübü BOMASK bünyesinde haftanın her günü antrenman yapmak mümkün.

Bir spordan öte yaşam biçimi olan deniz küreği sporuna dair detayları BOMASK Kulüp Başkanı Er Can Ünlü’den dinledik.

Bu spor çok ilginç bir özelliğe sahip. Dümenci dışında tüm sporcuların kürek çekerek hedefe sırtını dönüp gittiği tek spor dalıdır.

Genel olarak kürek sporuna her birey yatkındır. Tüm kas sistemini çalıştırır, rahatlatır. Bu sebeple herkesin yapabileceği en sağlıklı sporlardan biridir.

Size bu sabah güne nasıl başladığımızı anlatayım. Sabahın ilk ışıklarında kalenin ardında doğan güneş adeta kızıllar içerisinde yanan bir kale izlenimi veriyordu. Muhteşem manzara eşliğinde limandan çıkarken her dakika manzaranın değişimine şahit olduk. Kapalı alanda spor yapmak istemeyen, Bodrum’u güneşi ve havası için tercih eden deniz tutkunları bu spora dolayısıyla kukübümüze ilgi gösteriyor. Kürek çekmek isteyenlere önce deneme amaçlı kürek çektiriyoruz, uygunluklarına bakıyoruz. Bu sporda yaş ve kilo faktörü önemli değil. Her yaşta ve her kiloda insanlar burada rahatlıkla spor yapabilirler. Ücretsiz denemelerin ardından katılımcının hangi katogeride kimlerle eşleşebileceğini belirliyoruz, eğer ekip olarak gelmiyorlarsa bir ekip oluşturuyoruz. Ardından ekip üyeleri kendilerine uygun gün ve saatleri belirleyerek bu spora başlıyorlar. Antrenmanlarımız günün en güzel saatlerinde kış aylarında sabah 07:00’de yazın ise 06:00’da başlıyor. 5 ders sonra bir çok şeyi öğreniyor, 20 ders sonra netleştiriyorsunuz. Ardından ekip arkadaşlarınızla koşarak gelmeye başlıyorsunuz.

Teknedeki ekip ruhuna değinelim mi?

Deniz küreği yarış tekneleri üç sınıftan oluşur. Tek çiftede bir kişi bir çift kürek çeker, iki çiftede iki kişi birer çift kürek çeker. Dört çifte dümencili olup, dört kişi birer çift kürek çekerler.

Teknede bir ekip ruhu vardır. Ekip arkadaşlarınızla birlikte uyum içinde olmalısınız. Sağ küreğinizi fazla çekemezsiniz sol küreğinizi de fazla çekemezsiniz. Daha az da çekemezsiniz.

Ekip ruhunu oluşturan, herşeyi organize eden kişi hamla dediğimiz hamleyi veren kişidir. Birçok ülkede hamlanın anlamı kaptandır. Teknenin tüm idaresini o sağlar. Ekibi bir arada tutar ve organize eder.

Teknenin en başında oturan sporcu 1 numara, onun önündeki 2 numara, ardından 3 numara, sonraki ise 4 numara olarak adlandırılır. 4 numaraya hamla denir. Karşısında dümenci oturur. Hamla ile dümencinin işaret diliyle anlaşabilmesi, yarışlarda büyük önem taşır. Dümenci; kronometre tutar, kürek sayar, kürekçilerin hatalarını söyler, motive eder. Teknenin iskeleden çıkışından palamar bağlanmasına kadar geçen sürenin sorunsuz bir şekilde sonlanmasından sorumludur. Dümenci sağındaki ipi teknenin baş tarafına doğru çekerse tekne sola doğru, solundaki ipi çekerse sağa doğru hareket eder.

BOMASK’ın üyelerine sunduğu ayrıcalıklar nelerdir?

Kulübümüz Türkiye’deki ilk deniz küreği kulübüdür. Bu çok önemli. Çünkü deniz küreği kulübü, konusunda federe olan, yasal şartlara uygunluk sağlayan bir kulübüz. Dünyada kürek branşına çok fazla burs verilmektedir. Bu sporda yeterli oluşuma sahipseniz, antrenörünüz tarafından alacağınız lisansla Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, ODTÜ gibi Türkiye’nin en önemli kulüpleriyle aynı platformda yarışabiliyorsunuz. Sporcularımızı oraya götürebiliyoruz. Bunu başka branşta yapmanız mümkün değildir. Bunun önemi çocukların motivasyonunun yanısıra bu lisansla dünyanın birçok ülkesine burslu olarak gidebilmeleri. Deniz küreği çok önemli ve revaçta olan bir branş. Resmi kürek kulübü olarak, lisans verebildiğimiz için bu olanaklar üyelerimiz için de geçerli.

Bu sporu her hava şartında yapabiliyor muyuz?

Bizler Akdeniz iklimine sahip olduğumuz için biraz daha yumuşak insanlarız. Ama Hollanda da bu sporu her zaman yapıyorlar. Hava yağmurlu, karlı, dalgalı, kış önemli değil. Zaten deniz küreğinin özelliği dalgalı ortamlarda da bu sporu yapabilmeniz. Onun için tasarlanmış bu teknelerin devrilmesi mümkün değil. Başlangıçta tereddüt etseniz bile bir süre sonra soğuğu hissetmiyorsunuz sadece kürek çekiyorsunuz.

 

Fotoğrafları büyütmek ve diğerlerini görmek için;

sağ üst köşedeki Facebook simgesine tıklayınız.


69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Orman Yangınları Felaketi Bodrum-MUĞLA

Çekim Tarihi : 5 Ağustos 2021 Aşağı Mazı Konum : https://goo.gl/maps/gWxWdoXReEZidye48 Fotoğrafları büyütmek ve diğerlerini görmek için; sağ üst köşedeki Facebook simgesine tıklayınız. Çökertme Köy

bottom of page